Monday, January 21, 2013

TIPS MELUPAKAN SI DIA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)

Aku nak berkongsi tips yang mungkin boleh menjadi petunjuk kepada anada2 yang baru putus cinta atau dah lama . I just want to share my opinion . :)

I know untuk kita melupakan seseorang yang pernah kita SAYANG dan CINTA sepenuh hati kita sangat sukar untuk kita melupakan terutamanya yang sudah lama bercinta kan . Aku takde la pakar sangat bab2 ni tapi aku just nak share pendapat je . Kalau rasa pendapat aku nie bole membantu u all melupakan si dia . In shaa Allah kalau kita ikhlas lakukan sesuatu Allah sentiasa ada untuk membantu kita :")

1. TERIMA KENYATAAN 
  • Ini adalah antara perkara paling penting dalam diri kita. Semaikanlah dalam diri kita bahawa dia bukan ditakdirkan untuk kita . Mungkin ALLAH akan bagi orang yang lagi baik dari dia. In shaa Allah , selalu lah berdoa kepada Allah Semoga kita dapat jodoh yang lagi . Yang penting TERIMA KENYATAAN YANG SI DIA BUKAN UNTUK KITA .
2. SIBUKKAN DIRI 
  • Jika kita dalam proses melupakan si dia , anda boleh menyibukkan diri dengan aktiviti yang boleh membuatkan kita lupa si dia . Contohnya, macam LEPAK ngn kawan2 , tengok wayang ke kan , and seumpamanya . Janji jgn pergi seorang diri , Ajaklah sape2 yang free time tu kan . JAnji TIDAK KESEORANGAN .
3. BUANG SEMUA BARANG MILIK SI DIA .
  • Buang barang2 yang berkaitan dengan si dia . Jangan simpan . Kalau korang still simpan macam mana nak lupakan si dia kalau tiap2 hari tengok barang2 yang dia bagi . So untuk mengelakkan dari ingat dia buang je . xpyh nak syang2 sgt simpan . 
4. SHOPPING .
  • Tips ni memang sesuai untuk perempuan . Sebab perempuan bila shopping memang takkan ingat dunia . Yang dia ingat hanya utk beli barang2 yang diorang suka . Including ME. haha . So to all girls SHOPPING la untuk melupakan si dia . In shaa Allah anda akan melupakan si dia . Tapi tak pyh la pergi shopping hari2 . Bankrupt korang jgn slhkan aku pulak . Hhahaha . tibe jer.
5. BERDOA 
  • perkara paling penting, BERDOALAH kepada ALLAH semoga kita mendapat yang lagi baik dari sebelumnya . BERCINTA dengan ALLAH lagi baik . Ini akan mendekatkan diri kita dari-Nya . 


Lots of LOve.
ZAHIYA 


No comments: