Friday, May 10, 2013

Bila RINDU seseorang apa nak buat ?

Assalamualaikum . 


Malam ni nak berkongsi ilmu sedikit. Apa yang aku nak kongsikan ni mungkin ada yang dah tahu . and mungkin jugak ada yang tak tahu. Takpe la. Aku just nak share je .

Kita mesti selalu merindukan seseorang kan . terutamanya orang yang kita sayang dan cinta. Tak kira la mak ayah ke, keluarga kita ke, orang 'istimewa' ke kan. Mesti ada rasa RINDU tu kan. Aku pun hari2 mengalami perasaan macam ni. dan sekarang pun sedang mengalaminya. 

Macam mane kita nak bagitahu dekat orang yang kita sayang tu yang betapa kita rindukan dia. 

Mintalah pertolongan daripada Allah s.w.t. Bila kita sampaikan kepada-Nya. In shaa Allah , Dia sentiasa mendengar setiap rintihan umat-Nya tanpa ada rasa jemu. Perkara paling penting ialah NIAT . Jika niat kita betul dan ikhlas . In shaa Allah semuanya akan dipermudahkan lagi urusan oleh-Nya.

Doa ni dipetik dari Doa Nabi Yusuf dikala merindui Zulaikha. 


" Ya ALLAH, sampaikanlah salam rinduku kepada.... ( nama penuh orang yang kita rindu) 
sehingga menjadi kerinduannya.... Aminnn "


ataupun 

Ustaz Don Daniyal kata :

" Kalau rindukan seseorang, baca Al-Fatihah sambil tangan di dada.

Dan berzikir kepada Allah dengan niat semoga dia merasai rindu
kita padanya "



Yang penting aku kata tadi NIAT kita tu. Apa-apa kita nak buat pun NIAT itu penting kan.
Selamat beramal :)

Salam sayang,
ZAHIYA







6 comments:

inspirasiizra said...

thanks untuk entri ni,, sangat berguna :)

Shah Pie said...

best nye

Anonymous said...

tenx for sharing =)

Anonymous said...

thanks :)

Anonymous said...

Thanks for shafing. Setiap hari merindukan dia

Anonymous said...

Alhamdulillah.tq