Saturday, February 4, 2017

HUBUNGAN BERAKHIR DITENGAH JALAN

Setiap orang mengimpikan hubungan yang berpanjangan dengan pasangan masing2. Tapi apakan daya jodoh tiada. Kadang2 tertanya dalam hati kenapa hubungan tidak berpanjangan. First, kita akan cakap 'Takde Jodoh. Allah dah tentukan dia bukan untuk kita'. What I can say it is true. I will list down below antara sebab2 hubungan tidak berpanjangan.

Image result for kucing comel
Gambar dari GOOGLE
1. TIADA KEJUJURAN
Tidak bermakna la sesebuah hubungan tu kalau korang tidak jujur antara satu sama lain. Aspek 'Jujur' ada banyak yang boleh dihuraikan. Jangan menipu pasangan korang tahu yang korang ni tak jujur. Automatically kepercayaan tu dah xde. Kalau rasa dah tak sayang, lepaskan je. Buat ape nak simpan dah kalau rasa sayang satu sama lain dah takde. Walaupun sakit untuk menerima korang kena berdepan jugak dengan realiti.


2. LONG DISTANCE RELATIONSHIP
Ini juga merupakan penyebab utama kenapa hubungan itu tidak berakhir. Tapi aku tak kata semua hubungan tak mampu bertahan kalau berjauhan. Ada je yang mampu bertahan. Cuma hubungan aku je ngn si dia disebabkan jarak jauh (mungkin). Nasihat aku pada yang masih lagi berjauhan--- 'Pertahankanlah hubungan itu selagi mampu'. Fight for it. Cehhhh. Poyo je aku ni. Hahahah.


3. GEMAR MENGUNGKIT
Sebab ni pun boleh dijadikan punca hubungan korang putus. Ungkit- mengungkit adalah sesuatu perkara yang boleh menyakitkan hati seseorang. Jangan sesekali ungkit perkara yang dah lepas. Belajar lah dari kesilapan. Kalau sekali sekala nak mengingatkan pasangan korang tu takpe la. Jangan selalu okay. (Dulu aku pun mcm ni jugak. hehe. Dulu kan tak matang. Bercinta masa belajar)



4. DAH ADA PENGGANTI !
Sila berhati2 bila pasangan korang menunjukkan simptom2 curang. Hehehe. So kalau rasa dah tak sayang bagitahu. Tak payah dok sibuk nak Goal Relationship dengan orang yang dah xnak kat kita.


Sekian sahaja dari aku untuk tatapan baca korang. Kalau rasa ada sebab lain nak share boleh share kat komen aku ok. In shaa Allah hamba akan membalasnya.


Salam Sayang,
Zahiya Zainuddin

3 comments:

msca said...

ya..byk y mnjd sb sbuah hub sangkut d tgh jln..ttpi,mncri sb muhasabab..xkn hbis.. even utk kta prthn dri,ykin kn btapa kta syg dy,still xguna apbila slh seorg brptus asa ats prhubungan y slme ni trbina..sama ad tawar hti,atau lbih pahit,beralih hti pd yg ln..sdgkn pd mse tu dy msih "pgg" hti kita.. dn ksudahan y trpkse kta trima..hnya stu alasan..
"nak buat mcm mn wak,kta xd jodoh".. pdih bkn? tp itu lh hkikat y trpkse kta trima,dn hanya lah y mnjd asbab utk kta cri kkuatan mlpskn ksh syg d prtghn jln..

Noor Azlan said...

Setuju dengan point diatas...

Seorang Syed said...

Takda jodoh tu memang betul. Tapi janganlah selalu kata takda jodoh kalau diri sendiri pun takda usaha nak pertahankan hubungan kan? hehe